Ciscenje dns cache na Ubuntu

Ubuntu: Kako očistiti DNS Cache (Flush DNS)

By , 2016/10/07

Domain Name Server je jedan od nosilaca interneta. Bez njega čitav sistem domena ne bi radio, i morali bi posećivati sajtove tako što bi u naše pretraživače direktno kucali IP adrese.

Svaki put kada posetite određeni domen, vaš sistem vodi evidenciju svake IP adrese na koju određeni domen upućuje (ovo se naziva cache). Ovakav način pristupa domenu je mnogo efikasniji i brži, zato što vaš sistem / browser nema potrebu za traženjem određenog domena, što može potrajati sekundama.

Ali, ponekad vaš lokalni dns cache ne bude sinhronizovan sa aktuelnim mapiranjem domena na IP adresu. U tom slučaju pristup sajtu bude vam odbijen, obično greškom da sajt ne nalazi se na toj adresi, iako ste sigurni da sa sajtom je sve u redu. To se u najvećem broju slučajeva desi kada sajt prebaci se na novi server, promeni IP adresu.

Kada se takva situacija dogodi, potrebno je isprazniti DNS cache (Flush DNS). Na Linux Ubuntu i Debian sistemima na vrlo jednostavan način možete isprazniti DNS cache, sledećom komandom:

Pinterest