lonely planet

Sajt dana – lonelyplanet.com

By , 2014/09/07

Lonelyplanet.com

Lonely planet ubraja se u kategoriju travel sajtova, gde korisnici mogu pronaći pregršt informacija, članaka, recenzija o svetskim top destinacijama. Za razliku od ostalih travel sajtova, gde se pažnja posvećuje isključivo booking-u i komercijalnoj promociji. Lonely Planet se osvrće više na generalnu promociju ( države, grada, određenog mesta ), o kojima piše recenzije, daje trip savete…

Tehničke specifikacije:
Naravno, sajt kao sajt nisam izabrao samo zbog njegove funkcionalnosti što se tiče oblasti travel guide. Nego prvenstveno zbog druge strane, one koja pokreće sajt i daje mu fantastičan izgled, poseban stil, kao i dobro smišljen projekat.
Lonely Planet izdvaja se od drugih velikih projekata, tipa booking.com, tripadvisor i sličnih, po tome što uvek prati najnovije dizajn trendove, i veliku pažnju upravo posvećuje samom izgledu sajta. Otprilike jednom u 6 meseci do godinu dana sajt se vizuelno unapređuje. Upravo je pre mesec dana sajt dobio novi izgled, novu homepage stranicu, koja za razliku od prošle nije toliko bazirana na javascript bibliotekama.
Lonely Planet projekat je kreiran na Ruby programskom jeziku koji koristi Rails biblioteke, a iza koga stoji PostgreSql. Frontend je u kombinaciji Saas, Haml, Coffeescript kao i backbone.js JavaScript framework-a.
Ima uključen online shop kao i booking.com integraciju. Od ostalih stvari vrednih pažnje su Google Map API, koja je u odnosu na prošlu verziju sajta znatno poboljšana, zatim Thorn Tree Forum, koji je sistematski izmenjen i usklađen sa dizajnom sajta.
Jedna tehnička zamerka odnosila bi se na višejezičnost sajta, jer, postoje verzije sajta na različitim jezicima, ali, te verzije nisu integrisane sa glavnim sajtom, nego su rađene u drugim sistemima ( na primer, nemačka verzija je rađena u Typo Cms-u ) koji ne dele informacije sa main sajta.
Sve u svemu, dizajn, funkcionalnost i lakoća za korisnike je ono što krasi ovaj projekat. S velikom željom ću pratiti dalji razvoj Lonely Planet-a i njihovu dalje integraciju sa novim UI trendovima.

Pinterest