laravelvsc-01-1

Laravel Zamenio CodeIgniter?

By , 2014/09/11

Otkako je EllisLab prošle godine dao saopštenje da “diže ruke” od Codeignitier projekta (saopštenje možete pročitati ovde ) cela CI zajednica je postala skeptična u vezi projekta. Dok jedna strana govori da ništa strašno nije, i da očekuje izlazak CI 3.0 druga ne baš optimistična strana već prelazi na druge PhP okvire, i svoje projekte prebacuje na “siguran” teren.

Tako da trenutno vlada blagi haos uframework zajednici, jer, opšte je poznato da CI framework nosilac mnogobrojnih projekata, kako velikih tako i malih. U svakom slučaju, niko ne želi da svoj mukotrpan rad pusti niz vodu zajedno sa Codeignitier.

U moru raznih, popularnih i onih koji nagoveštavaju kvalitet trenutno se traži najbolji, najpraktičniji framework, koji može zameniti sve ono što je CI pružao. Osim giganta Zend i Symfony 2, koji zbog ogromnog procesa učenja i kompleksnosti ( u slučaju Zend framework) razni developeri odlučuju se za nove, “manje” ali sigurne okvire.

Jedan od takvih, relativno novih, fleksibilnih, i jednostavnijih je Laravel framework, koji je na sceni još od 2012. godine, mada pravi boom je doživeo prošle 2013. godine, verzijom 3.0 i trenutnom verzijom 4.0. Otkako je proglašen za najpopularniji framework. E sad, da li je postao popularan zbog “pada” CI ili zbog kvaliteta koji pruža mišljenja će biti podeljena.

Lično, pripadam onoj skeptičnoj strani što se tiče CI, mada opet, ne verujem da ogromna Codeignitier zajednica neće tako lako prepustiti da ovaj sjajan framework ode u zaborav. I da će verovatno sporije nego do sada, ali sigurno, ovaj projekat i dalje razvijati se. I konačno će ugledati 3. verziju.
Što se tiče Laravel framework-a, koji sam lično testirao, ne mislim uopšte da je lošiji od Ci ili bilo kog drugog okvira, samo mislim da bez obzira što svaki dan ima rast, i sve veću popularnost da je još uvek “zelen” i da nema još uvek ( a nadam se da će uskoro biti ) jaku zajednicu. Jer, do sada sve mu ovo liči na onu “tresla se gora…”. Zajednica svakako postoji, ali, ne u toj tehnički potkovanoj meri koliko se meni čini.

I na kraju, držim finge CI projektu da opstane, i da nastavi sa dosadašnjim radom, ali, isto tako držim finge i Laravel projektu da postane siguran i pouzdan framework, i da isto tako opravda ogromnu popularnost koju trenutno ima.

Pinterest