journal

Dizajn: Besplatni fontovi

By , 2014/09/06

Tipografija danas igra važnu, ako ne i presudnu ulogu u grafičkom dizajnu. Sve veći broj dizajnera okreće se tipografiji, koju koristi kao glavni adut u njihovom radu.

Naravno, danas postoji milion različitih fontova, onih komercijalnih kao i besplatnih. I najveći problem jeste izabrati odgovorajući. Lično, kada tražim neki font za projekat, najmanje 2 sata oduzme mi guglanje, pretraga, jer, izbor je ogroman, mnogo elegantnih, odličnih fontova se može naći na webu. A večita dilema je koji izabrati.
Zato sam odlučio predstaviti nove-stare fontove koji su 100% free, i koji su idealni kako za grafički tako i web dizajn.

1. Bosun Free Font

bosun
Bosun je moderna interpretacija sans-serif pisma. Koristi 5 različitih stilova i može se upotrebiti za bilo koji deo grafičkog dizajna.

2. Glober

gober

Besplatno možete preuzeti dva tipa ovog fonta. Odličan izbor za web dizajn.

3. Open Sans

opensans

Naravno, omiljeni Open Sans je po ličnom mišljenu best of što se tiče web dizajna. Zbog njegove jednostavnosti, a pre svega odličnog izlgeda na bilo kom html dokumentu Open Sans je može se reći uz Helveticu jedan od najviše korišćenih fontova u svetu novijeg web dizajna. Osim navedenog, ovo pismo spada i u safe fontove, jer se bez problema može koristiti naše latinsko pismo.

4. Journal

journal

Elegantan pisani font, idelan za print dizajn.

5. Steiner

steiner

Ovo pismo je idealno za logo dizajn.

6. Existence Light

existence

Besplatni sans-serif font dostupan u tri tipa: Light, UnicaseLight, StencilLight.

7. Novito Nova

novito-nova

Happy font kako ga naziva autorka Nina Z. Za PC i Mac

Pinterest