maxthon-screenshot-01-750x551

Alternativni internet pretraživači

By , 2014/09/07

Verovatno ste mnogo puta pomišljali da li osim top 3 browser-a postoje još neki koji svojim karakteristikama mogu poslužiti vam u svakodnevnom surfovanju internetom. A da pritom imaju slične ili čak iste performanse.
U ovom članku predstaviću vam 3 alternativna pretraživača koja svojim performansama nimalo ne zaostaju za vodećim internet pretraživačima.

1. Maxthon 4

maxthon-screenshot-01

 

Siguran i pouzdan web pretraživač, kojeg lično koristim. Jako brz pri očitavanju stranica, stabilan startup, sa implementiranom anti-freeze tehnologijom za lako pretraživanje.
Prilično lak za korišćenje, zasnovan je na IE i Chrome pretraživaču i cloud tehnologiji koja nije zastupljena u drugim browser-ima. Jako malo zauzima radne memorije, tako da je idealan ako imate stariji računar.
Karakteristike:

Minimalni zahtevi:

  • 500MHz CPU
  • 256MB Memory
  • 20MB Free Disk Space
  • Microsoft Windows 2000 / XP / Vista
  • Microsoft Internet Explorer 6.0

Podrazumevana konfiguracija:

  • 1.2GHz CPU
  • 512MB Memory
  • 64MB Free Disk Space
  • Microsoft Windows Vista
  • Microsoft Internet Explorer 7.0 or Above Version

2. Comodo Dragon

comodo

Jedan novi internet pretraživač baziran na istom open source projektu kao Google Chrome. Velika razlika između ova dva projekta je ta što Comodo veliku pažnju posvećuje zaštiti korisničke privatnosti. Što nije baš slučaj sa Chrome pretraživačom. Baziran na Chromium-u, Comodo Dragon ima pristup najnovijim tehničkim razvijanjima koje koristi Google Chrome, i ne samo to, Comodo je otišao i korak dalje tako što korisnicima pretraživača daje besplatan antivirus, kao i anti-malware. Što je možda i najveći razlog zašto mnogi korisnici odlučuju se upravo za ovaj browser.

Da je sve u zaštiti, i privatnosti korisnika Comodo pokazuje i opcijom na pretraživaču kojom korisnik može koristiti njihov besplatan DNS server.

Tako da, ukoliko vam je zaštita privatnosti na prvom mestu, ovo je idealan browser za vas.

Karakteristike:

Windows 8 / Windows 7 / Vista / XP, 128 MB RAM and 40 MB Hard Disk Space

3. Avant Browser

a1_AvantBrowser_1

Ako ste ljubitelj Chrome, Firefox, IE pretraživača, a ne želite koristiti sva tri. Idealno rešenje za vas je Avant. Zašto? Avant browser u sebi sadrži tri engine sistema Trident, Gecko i Webkit (sistemi koji pokreću IE, Firefox i Chrome). Korisnici imaju mogućnost izabrati jedan od ova tri engine sistema pri pretraživanju internet stranica, a ukoliko stranica ne učitava se dobro sa izabranim sistemom u svakom trenutku mogu promeniti engine.

Pinterest